Motor sıcaklığının yükseldiği ilk anlarda motor hemen zarar görmeyebilir
Kategorilere Gözat

0(232)435 32 20

Hararet Neden Olur?

Hararet Neden Olur?

Motor sıcaklığının yükseldiği ilk anlarda motor hemen zarar görmeyebilir. Ancak araç bu şekilde sürülmeye devam edilirse motor zarar görmeye başlar. Sıcaklığın daha da artması durumunda da genleşmenin etkisiyle motor pistonları piston yuvalarının içinde sıkışabilir ve hareket edemez. Bu durumlarda motor kilitlenir. Bu tarz durumlarda motorda yüksek maliyetli hasarlar oluşabilir.

Motorda Hararet Neden Oluşur?

Motor içerisinde hararet oluşmasının temelde 3 sebebi vardır. Şimdi sırayla bunları inceleyelim.

- Aracın Soğutma Mekanizmasındaki Hasarlar: Araç motorunun soğutulmasına yardımcı olan akşamlarda arıza bulunması halinde elbette araç motoru ısınacak ve soğumayacaktır. Bu yüzden de motorun hararet yapması kaçınılmazdır. Bunun önüne geçmek için yapılması gereken ise basittir; soğutma mekanizmasının işin ehli tarafından tamir edilmesi.

- Yüksek Oktanlı Yakıtlar: Burada yanlış bilinen bir konuyu daha açıklamış olalım. Araç motoru için tavsiye edilenden daha yüksek oktanlı yakıt kullanmak araca herhangi bir performans sağlamayacağı gibi aracın zarar görmesine de yol açacaktır. Araç üreticileri bu konuda da oldukça yoğun araştırmalar sonucu her araç için hangi oktan seviyesinde yakıt kullanılması gerektiğini belirlerler. Bu oktan seviyesi dışındaki diğer yakıtlar o araç için uygun olmayacaktır. Yüksek oktanlı yakıtlar da motoru fazla ısıtarak hararetin yükselmesine sebep olacaktır.

- Gereksiz Yere Devir Yükseltmek: Bu da ülkemizdeki şoförler tarafından sıklıkla yapılan bir hatadır. Üstelik bu şekilde araç kullanmayı marifet gibi gösterenler de oldukça fazladır. Hâlbuki her aracın hangi devir aralığı arasında çalışması gerektiği bellidir. Yol şartlarına bağlı olarak (yokuş çıkmak gibi) durumlar dışında araç normal devirlerde çalıştırılmalıdır. Eğer araç sürekli yüksek devirlerde çalıştırılırsa sonuç olarak araç motorunun ısısı yükselecektir.

- Diğer Sebepler: Bunların dışında araca gereğinden fazla yük taşıtmak gibi sebeplerle de ara motorunun harareti yükselebilir.